Kos – Grecia | experiențe de pe insula lui Hipocrate

Un articol aici pe blog nu-mi ajunge să vorbesc despre experiența pe care am avut-o pe insula lui Hipocrate. Am făcut cunoștință cu Grecia pentru prima dată în iulie 2014. De fapt, cu una dintre insulele sale, Kos, aflată în sud-estul Mării Egee, mai aproape de Turcia decât Grecia continentală. Scriu, așadar despre cum ajungem pe insulă, cu ce ne satisfacem papilele și pe unde ar trebuie să ne poarte pașii în această călătorie.

În 2014 am călătorit în Kos pentru o lună jumătate, timp numai bun pentru relaxat (înainte de ultimul an de liceu), pentru plajă, pentru vizite și pentru încercat toate bunătățile de acolo. Menționez că am plecat cu o cursă charter din București Otopeni către Kos, căci în anul 2016, când am revenit pe insulă, am fost nevoiți să apelăm la un zbor cu escală în Atena. Aeroportul de pe insulă se află la aprox. 20 de km de orașul Kos. De cazare nu s-a pus problema, căci sora lui Ionuț locuiește acolo, așa că se poate spune că am trăit mai bine de o lună și ca turiști și ca localnici. Ionuț nu era pentru prima dată acolo, deci am avut și un asistent de ghid foarte bun.

Pentru o zi am ales un fishing trip, oferit de Captain Tasos (în jur de 35 €). Călătoria începe în jurul orei 10, în portul din orașul Kos, și vreme de patru ore, turiștii pescuiesc ori se relaxează și fac fotografii. Colaborarea dintre actorii din turism e prezentă: ceea ce pescuiești, iei cu tine la un restaurant partener și poate fi gătit în mod gratuit. Satisfacția, cu siguranță, este uriașă, când poți cina ceea ce ai prins cu mâinile și cu norocul tău.

O duminică a vacanței a fost rezervată pentru o croazieră (aproximativ 30 €) pe trei insule: prima oprire a fost de aproximativ două ore pe insula Pserimos,o insulă foarte micuță, cu puțini locuitori. Am avut parte aici de cel mai copios prânz cu fructe de mareee, iar plaja de aici e doaaar din nisip fin. Cu toți pasagerii la bord, ambarcațiunea continuă spre Kalymnos, unde am avut parte, din depărtare, de o privire asupra unor delfini.

Insula Kalymnos este celebră pentru scufundările după bureți naturali și e doldora de atracții turistice și activități diverse (cea mai în vogă acum e escalada). Pe cea de a treia insulă nu am coborât, dar curajoșii care știu să înoate au putut încerca apele clare din apropierea insulei Plati (teritoriu nelocuit). În cadrul acestei excursii, se poate face plajă pe șezlongurile de pe ambarcațiune, iar masa este asigurată de compania care se ocupă de serviciul de croazieră.

Unul dintre locurile mele preferate (se înțelege, am mers și a doua oară) este primul spital din lume din Asklepion, unde Hipocrate (născut în Kos, cel mai vestit medic al Greciei antice, părintele medicinei) și-a practicat abilitățile medicale. Aici se poate ajunge cu un trenuleț turistic care pornește din port la ore fixe. La intrarea în situl arheologic ne-au așteptat cu „bun venit” pisicile lui Hipocrate. E foarte posibil să te îndrăgească și să te urmărească pe parcursul vizitei, cum s-a întâmplat și la noi. Peisajul de aici este unul fain, atât asupra ruinelor spitalului, cât și asupra mării (asta după ce ajungi să urci toate scările). Biletul de intrare costă între 5 și 7 €.

În zona centrală a orașului se află platanul lui Hipocrate. Se consideră că el ar fi plantat acest copac, iar apoi a predat tinerilor  medicină la umbra acestuia. Se vede că e un arbore cu o vârstă nobilă și, de asemenea, se crede că este cel mai mare copac de pe continentul european (perimetru de 12 m).

Regimul alimentar a constat în multe-multe gusturi și încercări. Mâncam aproape în fiecare zi pește, prins în fiecare zi de căpitanul Tasos din port, salata grecească era, de asemenea, un „must” al fiecărei mese. Ne-am delectat cu multe fructe: pepene roșu din plin, foarte multe smochine (eu și Ionuț divinizăm aceste fructe). În topul culinar se află plăcinta-melc cu brânză și miere pe deasupra, frigăruile însoțite de sosul tzatziki, saganaki și pastitsio. Iar când nu mai ai forță să gătești acasă, mergi la o tavernă de pe malul mării și comanzi un gyros delicios, acompaniat doar de o halbă de bere Mythos. La capitolul delicii nu uit nici de cea mai bună înghețată pe care am încercat-o aici, se găsește sub formă de cupe (toate aromele posibile de pe Terra) la patiseriile Special. Aproape în fiecare zi de ședere în Grecia, am savurat celebrul frappe, neapărat cu lapte și zahăr. 🙂

Când soarele a apus și somnul nu vrea să apară, te îmbraci frumos și mergi să te distrezi. Nu în club pe stiluri muzicale comerciale, ci la Bouzoukia. Aici se organizează spectacole autentice cu muzică live și dansuri grecești. Voia bună e la ea acasă, nu e chiar cu farfurii sparte, dar e despre șervețele și flori de garoafe aruncate peste tot (cumva, în loc de confetti, zic eu).

Foto: Apollonia Bouzoukia Live

Cu siguranță, activitatea mea preferată e să mă plimb (pe jos sau cu bicicleta) pe la toate magazinele cu suveniruri și îmbrăcăminte. Așa urmăresc cei mai faini magneți de frigider și cele mai frumoase cadouri pentru cei de acasă. Un obicei pe care ni l-am făcut când mergem undeva e ca în ultima zi/seară a călătoriei să printăm fotografiile pe care le-am făcut. Cu masa sau plină de fotografii, stăm să organizăm cronologic și să punem pozele în albume foto până ajungem să întârziem cu pregătirea bagajelor.

Pe curând! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s